Functional characteristics of nutrition operative groups for in municipality of the interior of Minas Gerais.

Functional characteristics of nutrition operative groups

Authors

  • Luana Rodrigues de Sousa Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares
  • Laiane Mendes de Jesus Metzker Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares
  • Kellem Regina Rosendo Vincha Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares https://orcid.org/0000-0001-5806-0821
  • Clarice Lima ílvares da Silva Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares https://orcid.org/0000-0002-1257-8964

Keywords:

Primary Health Care, Food and Nutrition Education, Group Processes, Obesity Management

Abstract

Objective: To characterize the functional conditions of operative groups for healthy diet and weight loss and to identify the perception of nutritionists about this action, in a city in the interior of Minas Gerais. Methods: Descriptive study, in which groups were observed regarding frequency, number of participants, physical structure, environmental characteristics, didactic and educational resources, anthropometric equipment and conditions of use; and interview with nutritionists regarding social, professional identification and perception of groups. Results: The 15 groups observed had a duration of 1 hour, median of 17 participants, biweekly meetings, in places that had problems with light, ventilation, number of chairs, privacy and insufficient educational materials, most of which had scales and stadiometers. The 7 respondent nutritionists were women, most of them with graduate degrees and training for group work. The main inadequacies / insufficiencies reported were lack of privacy, noises in the place, ventilation, educational materials and quantity or conditions of anthropometric equipment. Most considered the group effective in promoting improvements in diet, but not for weight loss, and the low adherence by users was the most cited barrier. Conclusion: There is a need for improvements in the functional conditions of the groups, providing an opportunity for sharing of knowledge, increasing adherence and, consequently, increasing the effectiveness of the action.

Author Biographies

Luana Rodrigues de Sousa, Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares

Luana Rodrigues de Sousa: Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Juiz de Fora (2019). Tem experiência na área de Nutrição.

Laiane Mendes de Jesus Metzker, Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Juiz de Fora (2019).

Kellem Regina Rosendo Vincha, Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares

Doutora e Mestre em Ciências pelo programa de Pós-Graduação de Nutrição em Saúde Pública da Universidade de São Paulo. Especialista em Residência Multiprofissional em Saúde da Famí­lia e Comunidade pela Universidade Federal de São Carlos. Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Paraná. Experiência em docência, pesquisa e extensão e em Educação Alimentar e Nutricional, Educação em Saúde e Apoio Matricial como nutricionista de um Núcleo Ampliado de Saúde da Famí­lia e Atenção Básica. Atuação na área de Saúde Coletiva, com ênfase nos temas: Educação Alimentar e Nutricional e Segurança Alimentar e Nutricional. 

Clarice Lima ílvares da Silva, Universidade Federal de Juiz de Fora, Campus Governador Valadares

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (2006), mestrado em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (2008) e doutorado em Ciências da Saúde/Saúde Coletiva pelo Centro de Pesquisas René Rachou (2013). Atualmente é professor adjunto no Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Juiz de Fora, campus avançado de Governador Valadares. Coordenadora do Núcleo de Estudos da Pessoa Idosa (NEPI). Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Análise Nutricional de População, atuando principalmente nos seguintes temas: estado nutricional, avaliação nutricional, envelhecimento, crianças e promoção da saúde.

Published

2023-03-09

How to Cite

Rodrigues de Sousa, L., Mendes de Jesus Metzker, L. ., Regina Rosendo Vincha, K., & Lima ílvares da Silva, C. (2023). Functional characteristics of nutrition operative groups for in municipality of the interior of Minas Gerais.: Functional characteristics of nutrition operative groups. Saúde Coletiva (Barueri), 11(69). Retrieved from https://revistasaudecoletiva.com.br/index.php/saudecoletiva/article/view/1427

Issue

Section

Artigos Cientí­ficos