A atuação do nutricionista residente em tempos de pandemia da covid-19: Um relato de experiência

Authors

  • Antonia de Maria Milena Bezerra de Menezes Nutricionista, Residente Multiprofissional em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública Visconde de Sabóia, Sobral, Ceará. https://orcid.org/0000-0001-8945-8162
  • Jorge Luís Rodrigues dos Santos Nutricionista, Residente Multiprofissional em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública Visconde de Sabóia, Sobral, Ceará. https://orcid.org/0000-0003-1349-6984
  • Jaime Conrado Aragão Neto Nutricionista, Residente Multiprofissional em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública Visconde de Sabóia, Sobral, Ceará. https://orcid.org/0000-0002-9284-6366
  • Pedro Ítalo Alves de Carvalho Nutricionista, Residente Multiprofissional em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública Visconde de Sabóia, Sobral, Ceará. https://orcid.org/0000-0001-5088-1342
  • Francisco Valdicélio Ferreira Nutricionista, Mestre em Biotecnologia pela Universidade Federal do Ceará, Preceptor da categoria nutrição pela Escola de Saúde Pública Visconde de Sabóia, Sobral, Ceará. https://orcid.org/0000-0002-6347-2844
  • Tamires Alexandre Félix Enfermeira. Mestre em Saúde da Familia pela Universidade Federal do Ceará. Coordenação da Atenção Secundária da Secretaria da Saúde de Sobral, Ceará. https://orcid.org/0000-0001-9297-7764

DOI:

https://doi.org/10.36489/saudecoletiva.2022v12i2p9519-9532

Keywords:

COVID-19, Equipe Multiprofissional, Atenção Primária à Saúde, Atenção Terciária à Saúde, Nutricionistas

Abstract

Objective: Report the experience of nutritionists at the Multiprofessional Residency in Family Health in the context of the Covid-19 pandemic. Method: This is an experience report composed of 04 nutritionists and a preceptor, where they worked at the beginning of the pandemic in the care of patients in field hospitals and in the territories covered, through activities carried out in relation to the prevention and fight against the pandemic. Results: The team showed some difficulties in dealing with the new and in relation to the actions to be taken during the experience, there was a need to strengthen communication in the daily work, being overcome and thus strengthening the discussions of clinical cases and new approaches to be taken and obeyed in which they were updated along with the guidance of the tutor and preceptor. Conclusions: Given the role in the Cocid-19 Pandemic, we observe the importance and strengthening of multidisciplinary work, especially the Nutritionist as a category.

Author Biographies

Antonia de Maria Milena Bezerra de Menezes, Nutricionista, Residente Multiprofissional em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública Visconde de Sabóia, Sobral, Ceará.



Jorge Luís Rodrigues dos Santos, Nutricionista, Residente Multiprofissional em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública Visconde de Sabóia, Sobral, Ceará.



Jaime Conrado Aragão Neto, Nutricionista, Residente Multiprofissional em Saúde da Família pela Escola de Saúde Pública Visconde de Sabóia, Sobral, Ceará.



Francisco Valdicélio Ferreira, Nutricionista, Mestre em Biotecnologia pela Universidade Federal do Ceará, Preceptor da categoria nutrição pela Escola de Saúde Pública Visconde de Sabóia, Sobral, Ceará.



Tamires Alexandre Félix, Enfermeira. Mestre em Saúde da Familia pela Universidade Federal do Ceará. Coordenação da Atenção Secundária da Secretaria da Saúde de Sobral, Ceará.




Published

2022-01-18

How to Cite

Milena Bezerra de Menezes, A. de M. ., Luís Rodrigues dos Santos, J. ., Conrado Aragão Neto, J. ., Ítalo Alves de Carvalho, P. ., Valdicélio Ferreira, F. ., & Alexandre Félix, T. . (2022). A atuação do nutricionista residente em tempos de pandemia da covid-19: Um relato de experiência. Saúde Coletiva (Barueri), 12(2), 9519–9532. https://doi.org/10.36489/saudecoletiva.2022v12i2p9519-9532

Issue

Section

Artigos Cientí­ficos