A influência sócio-familiar no comportamento alimentar de pacientes obesos

Authors

  • Renata Teti Tibúrcio Maia Psicóloga no Instituto de Medicina Integral Professor Fernando Figueira (IMIP) e docente na Faculdade Pernambucana de Saúde (FPS). Graduada pela Universidade Federal de Pernambuco, Mestra em Psicologia da Saúde e especialista em Psicologia Clínica e Hospitalar. https://orcid.org/0000-0003-0798-7226
  • Mônica Cristina Batista de Melo Psicóloga no Instituto de Medicina Integral Professor Fernando Figueira (IMIP) e docente na Faculdade Pernambucana de Saúde (FPS), compondo o quadro da graduação, pós-graduação e mestrado da instituição. Graduada pela Universidade Católica de Pernambuco (UNICAP), especialista em Psicologia Hospitalar, mestre e doutora em Saúde Materno Infantil e Pós-doutorado em Ciências da Saúde. https://orcid.org/0000-0002-8504-5501

DOI:

https://doi.org/10.36489/saudecoletiva.2021v11i71p9320-9333

Keywords:

Comportamento Alimentar, Família, Obesidade

Abstract

Objective: To understand how the family, as a social institution, influences the eating behavior of obese patients. Method: Qualitative research, carried out in the psychological assessment laboratory of a teaching hospital in the city of Recife-PE. Data collection took place through interviews and the analysis was carried out using thematic content analysis. Ten patients participated, most of them female. Results: The results revealed four thematic categories related to the aspects surrounding the family dynamics of the participating subjects and their eating behaviors, considering symbolic issues. Conclusion: Gender dynamics, the processes of eating, choosing, consuming and preparing food, may result from family influences developed through the processes of identification, learning, interiorization and repetition of experiences in living environments, denoting the symbolic character of food and its role in the subjects' lives, adding subjectivity and affectivity to this form of nutrition.

Author Biographies

Renata Teti Tibúrcio Maia, Psicóloga no Instituto de Medicina Integral Professor Fernando Figueira (IMIP) e docente na Faculdade Pernambucana de Saúde (FPS). Graduada pela Universidade Federal de Pernambuco, Mestra em Psicologia da Saúde e especialista em Psicologia Clínica e Hospitalar.



Mônica Cristina Batista de Melo, Psicóloga no Instituto de Medicina Integral Professor Fernando Figueira (IMIP) e docente na Faculdade Pernambucana de Saúde (FPS), compondo o quadro da graduação, pós-graduação e mestrado da instituição. Graduada pela Universidade Católica de Pernambuco (UNICAP), especialista em Psicologia Hospitalar, mestre e doutora em Saúde Materno Infantil e Pós-doutorado em Ciências da Saúde.



Published

2022-02-09

How to Cite

Teti Tibúrcio Maia, R. ., & Cristina Batista de Melo, M. . (2022). A influência sócio-familiar no comportamento alimentar de pacientes obesos. Saúde Coletiva (Barueri), 11(71), 9320–9333. https://doi.org/10.36489/saudecoletiva.2021v11i71p9320-9333

Issue

Section

Artigos Cientí­ficos