Implementation of the Unified State System for Municipal Inspection of Artisanal Foods and Small Producers

Authors

  • Gustavo Gelati Meneghetti Médico Veterinário. Mestre e Doutorando em Ciências Veterinárias. Programa de Pós-graduação em Bioexperimentação da Escola de Ciências Agrárias. Inovação e Negócios - Universidade de Passo Fundo/RS. Bolsista CAPES II https://orcid.org/0009-0005-3398-5197
  • Carla Patricia Freitas Zootecnista. Mestra e Doutoranda em Ciências Veterinárias. Programa de Pós-graduação em Bioexperimentação da Escola de Ciências Agrárias. Inovação e Negócios - Universidade de Passo Fundo/RS. https://orcid.org/0000-0002-5329-7894
  • Luciana Ruschel dos Santos Médica Veterinária. Doutora em Ciências Veterinárias. Bolsista Produtividade em Pesquisa CNPq https://orcid.org/0000-0002-9771-7264
  • Ludmila Salazar Noskoski Mestre em Zootecnica e Doutora em Engenharia de Alimentos. https://orcid.org/0000-0002-2981-4898

DOI:

https://doi.org/10.36489/saudecoletiva.2025v15i93p14570-14579

Keywords:

Inspection, Animal origin, State trade, Adhesion, Clandestine, Public Health

Abstract

The Unified System for Attention to Family and Small-Scale Agroindustrial Health (SUSAF) allows small producers in Rio
Grande do Sul to market their products throughout the state, ensuring food quality. To join the System, the municipality must prove that the Municipal Inspection System (SIM) is structured, active, with qualified professionals and the appropriate standards to carry out inspections. The study exposes the challenges of implementing SUSAF in a municipality in the northwest of Rio Grande do Sul, taking into account all current legislation on products of animal origin. As a result, the municipality in question needed to make several changes to its laws, decrees and normative instructions, since they were outdated in relation to Brazilian laws, in addition to improvements in its quality control audits. It was concluded that to join SUSAF, the SIM needs to be structured, with a qualified team, auditable records, updated legislation and
combating clandestinity.

Author Biographies

Carla Patricia Freitas, Zootecnista. Mestra e Doutoranda em Ciências Veterinárias. Programa de Pós-graduação em Bioexperimentação da Escola de Ciências Agrárias. Inovação e Negócios - Universidade de Passo Fundo/RS.

Carla Patricia Freitas, Estrada caçador, 395 – Interior – Sertão- RS, CEP 99170-000, e-mail 182113@upf.br, tel. (54) 99931-5097. Zootecnista, Mestra e Doutoranda em Ciências Veterinárias, Programa de Pós-graduação em Bioexperimentação da Escola de Ciências Agrárias, Inovação e Negócios - Universidade de Passo Fundo/RS. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5329-7894

Luciana Ruschel dos Santos, Médica Veterinária. Doutora em Ciências Veterinárias. Bolsista Produtividade em Pesquisa CNPq

Luciana Ruschel dos Santos. Angelin Bortholuzzi, 400. CEP 99110-710, Médica Veterinária, Doutora em Ciências Veterinárias, Bolsista Produtividade em Pesquisa CNPq. E-mail: lruscheldossantos@gmail.com. ORCID: http://orcid.org/0000-0002-9771-7264

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visualizarDiploma.php?cdMunicipio=7472&cdDiploma=20233848&NroLei=3.848&versaoCompilada=1.

Published

2025-02-21

How to Cite

Meneghetti, G. G., Freitas, C. P., Santos, L. R. dos, & Noskoski, L. S. (2025). Implementation of the Unified State System for Municipal Inspection of Artisanal Foods and Small Producers. Sa´úde Coletiva (Barueri), 15(93), 14570–14579. https://doi.org/10.36489/saudecoletiva.2025v15i93p14570-14579

Issue

Section

Experience Report